top of page
Sök
  • Skribentens bildinternet cafe

FÄr komposittrall mögel?



Mögel Àr ett problem för trÀgolvmaterial nÀr det installeras utomhus. Det kommer inte bara att orsaka missfÀrgning av trÀdÀckets yta, utan det kommer att leda till förfall. Komposittrall skapades för att lösa trÀdÀckproblem. Och eftersom mögel Àr ett problem med komposittrall, fÄr komposittrall mögel? Det beror pÄ vilken kvalitet pÄ trÀplastkomposittrall du köper. Hur ofta husÀgare underhÄller sina trÀ-plastkomposit avgör om det kommer mögel. Den hÀr texten betraktar mögel som ett trÀdÀckproblem och undersöker förhÄllanden som kan orsaka mögeltillvÀxt pÄ komposittrall.


Mögel pÄ altan? Vad Àr mögel ? Hur uppkommer mögel?


Ett mögel Àr en svamp. Denna svamp existerar inte ensam, utan vÀxer i form av flercelliga filament som kallas hyfer. Ett annat sÀtt att se mögel Àr som en flercellig, mikroskopisk svamp som hjÀlper naturen att bryta ner döda organiska material som finns i miljön. Mögelsporer svÀvar i luften regelbundet tills de hittar rÀtt stÀllen för dem att gro. Den platsen kan vara dina hemmöbler, ditt trÀdÀck eller staket. En form landar pÄ ditt trÀdÀck eller din möbel; den kommer att livnÀra sig pÄ de organiska materialen i den, som trÀ och löv.

En sak som husÀgare bör notera Àr att mögeltillvÀxt beror pÄ klimat och vÀder. En torr miljö kommer inte att stödja mögeltillvÀxt. Det beror pÄ att sporerna kommer att ha svÄrt att gro. Men en fuktig miljö kommer att stödja mögeltillvÀxt. Mögelsporerna kommer snabbt att gro och skapa en mörk flÀck pÄ ditt trÀdÀck eller staket. Mögel kommer att fortsÀtta att ruttna tills det har förbrukat trÀdÀcket.

Problemet med mögel Àr inte bara med att missfÀrga eller skapa mörka flÀckar pÄ trÀdÀcket eller staketet. Mögel kommer sÄ smÄningom att leda till ruttnande och kan orsaka allvarliga skador och sÀkerhetsproblem med ditt trÀdÀck. Kom ihÄg att mögeltillvÀxt Àr ansvarig för att sönderfalla organiskt material i miljön. NÀr den vÀl nÄr ditt trÀdÀck och hittar trÀ eller trÀprodukter, kommer mögel inte att sluta förrÀn det har slutat sönderfalla.


Trall kan fÄ mögel


Det beror pÄ vilken kvalitet pÄ trÀ-plastkomposittrall du köper. Nyligen har husÀgare som köper komposittrallmaterial vÀckt flera grupptalan mot tillverkare av komposittrall. Dessa grupptalan Àr ett svar pÄ tillverkarens pÄstÄenden om att komposittrall inte kommer att bilda mörka flÀckar. Observera att mögel orsakar mörka flÀckar pÄ underhÄllsfritt trÀdÀck i komposit. SÄ nÀr trÀ-plastkomposittrall blir mörkt kommer det att missfÀrga ytstrukturen och sÄ smÄningom förstöra trÀdÀcket. HusÀgare som köper komposit trÀdÀck vill ha försÀkran om att deras trÀdÀck inte kommer att vÀxa mögel.

Men Àr komposittrall resistent mot mögel?


TrÀgolv i plast innehÄller trÀdamm och plast som sin primÀra bestÄndsdel. Som en komposit Àr trÀgolv av plast starkare och bÀttre Àn trÀgolv, dÀrav försÀkran om att det kommer att besegra de flesta av trÀets elÀnde. Men mögel Àr ingen vanlig ve. Mögel angriper allt organiskt pÄ ytan som det kommer i kontakt med. Om mögel nÄr ytan pÄ ditt trÀdÀck kommer det att attackera trÀdelen och förstöra den. Kom ihÄg att underhÄllsfritt trÀdÀck i komposit Àr en blandning av trÀ och polymer. Virkesdelen utsÀtts för vÀder och vind efter att du har monterat trÀdÀcket.

NÀr mögel nÄr komposittrallen blir trÀet en het punkt som stöder mögeltillvÀxt nÀr vÀdret Àr fuktigt. SÄ smÄningom kommer mögel att trÀnga in i springorna pÄ trÀplastkomposittrall och klamra sig fast vid trÀdÀckdelen och börjar bryta ner trÀdÀcket. Detta kommer sedan att orsaka mörka flÀckar pÄ ytan av ditt trÀ-plastunderhÄllsfritt trÀdÀck i komposit. Observera att detta kommer att hÀnda med den gamla generationens komposittrall. Den nyare generationens underhÄllsfria komposittrall skiljer sig ganska mycket frÄn den gamla och har ett extra skyddande skal pÄ ytan.


Komposittrall som motstÄr mögel


Det finns tvÄ typer av trÀ-polymer trÀdÀck. Den första generationens trÀdÀck har liten motstÄndskraft mot mögelangrepp och den nyare generationens trÀdÀck. Skillnaden mellan den nyare generationen och den gamla komposittrallen Àr att den förra har ett skyddande skal som tÀcker ytan, medan det senare inte har det. Det skyddande skalet pÄ den nyare generationens komposittrall Àr tillverkat av plast. Plasten tÀcker trÀplastens kompositbrÀda och förhindrar att fukt och mögel nÄr trÀet. Eftersom mögel förstör trÀ, kommer den nya generationens komposit inte att fÄ mögel om du underhÄller den.

Slutsats

FÄr komposittrall mögel? Det beror pÄ om du installerar den nya generationens trÀdÀck eller den gamla. Du bör installera ett komposittrall som har ett skyddande skal pÄ sin yta som döljer trÀdelen.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page